NOUTATI SI INFORMATII

Considerat a fi ultima noutate in domeniul screeningului cancerului de col uterin, testul CINtec® PLUS Cytology (IVD, CE) identifica in preparatele citologice Babes-Papanicolau prezenta celulelor transformate in urma infectiei cu HPV.

 • CINtec® PLUS Cytology este un test clinic aprobat pentru diagnostic in-vitro in Comunitatea Europeana (IVD, CE).
 • Metoda de detectie se bazeaza pe o dubla coloratie imunocitochimica (p16/Ki67) efectuata pe un aparat automat Ventana BenchMark ULTRA (ROCHE).

Performante:

 • CINtec® PLUS Cytology are o sensibilitate inalta, comparabila cu cea a testarii HPV.
 • CINtec® PLUS Cytology , spre deosebire de testarea HPV, are o specificitate inalta in identificarea starilor precanceroase, putand reduce la jumatate numarul indiciatiilor de colposcopie.

Aplicatii clinice:

 • identificarea precisa a femeilor cu displazie de grad inalt (HSIL) in cadrul screeningului citologic;
 • triajul eficient al pacientelor cu citologie de tip ASC-US si LSIL;
 • triajul eficient al pacientelor cu rezultat pozitiv la testarea HPV-High Risk.

Metodele conventionale de diagnostic (cum ar fi ELISA, coloratia Giemsa, culturi etc.) dureaza mai multe zile si au o sensibilitate scazuta. Din aceasta cauza cele mai noi metode de diagnostic folosesc tehnologii de amplificare a acizilor nucleici, pentru a scurta timpul de diagnostic si a imbunatati sensibilitatea. Printre acestea, trusa Seegene STD6 ACE Detection se remarca prin sensibilitate si specificitate, utilizand tehnologia inovatoare DPO care detecteaza simultan mai multi patogeni BTS prin PCR multiplex. Seeplex STD6 ACE Detection detecteaza 6 patogeni majori care cauzeaza afectiuni serioase de tipul cervicitei, uretritei si bolii inflamatorii pelvine (BIP).

Caracteristici:

 • A. Detectia simultana a 6 agenti patogeni ai bolilor cu transmitere s sexuala (BTS)
 • B. PCR Multiplex cu sensibilitate si specificitate crescute prin tehnologia DPO™ (Dual Priming Oligonucleotide).
 • C. Aplicabila pe analizoare automate de Electroforeza capilara.
 • D. Sistem precis de interpretare a rezultatelor incluzand un Control negativ si un Control pozitiv.
 • E. Risc scazut de contaminare a probelor datorat unui singur tur de PCR; risc redus de contaminare cu produsi de PCR prin includerea in trusa a solutiei 8-MOP.

Tulpini detectate

Chlamydia trachomatis (CT)(CE0086) Mycoplasma hominis (MH)
Neisseria gonorrhoeae (NG) Mycoplasma genitalium (MG)
Trichomonas vaginalis (TV) Ureaplasma urealyticum (UU)

Tulpini de probe

Tampoane de recoltare (uretrale, vaginale si cervicale)
Urina
Probe de citologie in mediu lichid (ex. ThinPrep®and SurePath™)

În ţara noastră, în fiecare zi mor 6 femei din cauza cancerului de col uterin.

România deţine un nefericit record printre ţările Uniunii Europene, fiind ţara cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate datorate acestui tip de cancer (aproximativ 3000 de cazuri noi depistate în fiecare an). Aceasta situaţie se datorează atât lipsei unui program naţional eficient de screening, cât mai ales ignoranţei, deoarece multe dintre femei nu cunosc nici cauzele apariţiei cancerului de col uterin şi nici rolul citologiei Babeş–Papanicolau sau al testării HPV în prevenirea acestuia.

Peste 99% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV

Infecţia genitală cu virusul HPV (Human Papilloma Virus) este actualmente cea mai des întalnită infecţie cu transmitere sexuală, iar infecţia persistentă cu tipurile de risc crescut provoacă cancerul de col uterin. Dintre cele aproximativ 200 de genotipuri cunoscute până în prezent, peste 40 de genotipuri infectează suprafeţele mucoase, printre care şi epiteliul anogenital (ex.: colul uterin, vaginul, vulva, rectul, uretra, penisul şi anusul). Majoritatea acestor tipuri pot fi clasificate în tipuri “de risc crescut” (oncogenice), şi în tipuri “de risc scăzut” (nononcogenice).

Peste 70% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de tipurile HPV 16 şi HPV 18, împotriva cărora există şi metode de vaccinare eficientă.

Tipurile HPV 6 şi HPV 11 sunt cele mai frecvente tulpini de HPV de risc scăzut, care cauzează majoritatea papiloamelor genitale benigne la femei şi bărbaţi.

Evoluţia naturală a infecţiilor genitale cu HPV la femei

Majoritatea infecţiilor HPV sunt trecătoare şi asimptomatice. Infecţiile tranzitorii sunt foarte des întâlnite printre femeile cu vârste sub 30 de ani, iar majoritatea se debarasează spontan de infecţie în decurs de un an. La femeile mai în vârstă, riscul persistenţei infecţiei creşte odată cu vârsta. Din acest motiv testele HPV deşi sunt foarte sensibile în a detecta infecţia cu HPV, nu pot distinge cazurile care se vor rezolva spontan faţă de cele care se vor permanentiza, conducând la leziuni displazice şi în cele din urmă la cancer.

Metode actuale de testare HPV ADN

Există mai multe metode disponibile comercial pentru depistarea ADN-ului HPV de risc crescut în probele de citologie cervico-vaginală, cum ar fi în probele de citologie lichidă (monostrat). Cea mai nouă generaţie de metode de screening nu numai că detectează prezenţa ADN-ului HPV de risc crescut, dar oferă şi o genotipare parţială, în sensul că detectează şi diferenţiază HPV 16 faţă de HPV 18, concomitent cu detecţia celorlalte genotipuri de HPV de risc crescut, fără însă a identifica genotipul lor specific.

În afara testelor “de screening”, există şi teste “de genotipare” HPV, utilizate în laborator pentru a identifica şi diferenţia specific fiecare genotip HPV prezent.

Indicaţiile şi contraindicaţiile testării HPV

FDA, organismul american de reglementare în domeniul medicamentelor şi alimentelor, aprobă testarea HPV de risc crescut în următoarele situaţii:

 • 1. La femeile (de orice vârstă) cu rezultat nedeterminat de “ASC-US” la citologia Babeş-Papanicolau.

  Astfel, toate femeile pozitive la testul HPV de risc crescut vor fi îndrumate spre colposcopie, iar cele cu rezultate negative vor fi urmărite prin citologie Babeş-Papanicolau de screening la 12 luni.

 • 2. La femeile cu vârste de peste 30 de ani se recomandă screeningul HPV de rutină, combinat cu citologia Babeş-Papanicolau,
  • Femeile care sunt HPV 16- şi/sau 18-pozitive dar cu citologia negativă trebuie trimise la colposcopie.
  • Cele care sunt pozitive la HPV de risc crescut, dar cu citologia negativă, trebuie să repete atât testul HPV cât şi citologia după 12 luni.
   • Dacă citologia rămane negativă dar testul HPV este din nou pozitiv, femeia trebuie îndrumată la colposcopie.
   • Dacă la 12 luni testul HPV este negativ, dar citologia este anormală, pacientele trebuie îndrumate conform rezultatului citologic.
  • Femeile cu rezultate negative la ambele teste, atât la testul HPV cât şi la citologia Babeş-Papanicolau, nu trebuie rechemate la screening decât după o perioadă de 3 ani.

Unele ghiduri, bazate pe rezultate obţinute din cel puţin un trial clinic randomizat (dovezi clinice de gradul 1A), mai recomandă testarea HPV în următoarele situaţii:

 • Testarea HPV, singură sau în combinaţie cu citologia Babeş-Papanicolau, este recomandată pentru urmărirea după tratament a cazurilor de displazie cervicală de grad înalt (CIN II, CIN III), deoarece testarea HPV este mai sensibilă decât citologia singură pentru depistarea bolii reziduale sau a recidivei.
 • Femeile care sunt depistate cu HPV pozitiv în mod repetat, dar cu citologie negativă, trebuie îndrumate către colposcopie (cu atât mai mult cu cât este vorba despre persistenţa aceluiaş tip de HPV de risc crescut).

Testarea HPV singură, fără citologie concomitentă este luată în discuţie de către anumite ţări europene cum ar fi Olanda şi Italia, dar principala problemă este faptul că majoritatea persoanelor active sexual sunt infectate HPV într-un anumit moment al vieţii lor, dar multe se vor debarasa spontan de infecţie.

Testarea HPV nu se recomandă în urmatoarele situaţii:

 • Adolescente şi tinere sub 20 de ani, indiferent de rezultatul citologiei.
 • Femei peste 21 de ani cu rezultat citologic nedeterminat de tip ASC-H, cu displazii de grad scăzut (LSIL, CIN I) sau cu displazii de grad înalt (HSIL, CIN II, CIN III). Totuşi, testarea HPV se acceptă pentru persoanele la menopauză cu displazie uşoară (LSIL, CIN I).
 • Screeningul de rutină al femeilor sub 30 de ani.
 • Verificarea statusului HPV la pacientele cu papiloame genitale sau alte boli cu transmitere sexuală.
 • Testarea HPV a partenerilor pacientelor cu papiloame genitale, cu alte boli cu transmitere sexuală, cu displazie cervicală sau cu cancer.

Vaccinarea anti-HPV şi indicaţiile vaccinării

Prevenţia infecţiei genitale cu HPV poate reduce prevalenţa displaziei cervicale, a cancerului de col uterin şi a papiloamelor genitale. Există 2 vaccinuri profilactice disponibile:

 • Un vaccin tetravalent HPV-16, 18, 6 şi 11 de la compania Merck, comercializat sub denumirea de Gardasil®. Acest vaccin asigură protecţie împotriva leziunilor precanceroase produse de tipurile de HPV 16 şi 18, precum şi împotriva papiloamelor genitale produse de HPV 6 şi 11.
 • -Un vaccin bivalent HPV-16 şi 18 de la firma GSK, comercializat sub denumirea de Cervarix®. Acest vaccin va proteja împotriva leziunilor precanceroase produse de tipurile HPV 16 si 18.

Vaccinarea anti-HPV este recomandată şi acreditată la fete şi femei cu vârste între 9 şi 26 de ani, preferabil înainte de începerea activităţii sexuale. Fetelor care şi-au început viaţa sexuală trebuie totuşi să li se administreze vaccinul, dar ele trebuie să fie conştiente că acesta nu le poate proteja decât împotriva tipurilor la care nu au fost deja expuse. O citologie Babeş-Papanicolau anormală sau un test HPV anormal nu constituie contraindicaţii pentru vaccinare.

După vaccinare toate femeile trebuie să continue screeningul contra cancerului de col uterin. Vaccinarea anti HPV este utilă şi la bărbaţi.

Ambele vaccinuri sunt sigure şi nu produc reacţii adverse serioase. Vaccinurile se administrează în 3 injecţii intramusculare pe o perioadă de 6 luni. Ratele de seroconversie sunt de peste 99%. Durata efectului protector este necunoscută dar este de cel puţin 5 ani, conform datelor actuale. Infecţia HIV nu este o contraindicaţie pentru vaccinarea anti HPV, dar rata de seroconversie poate fi ceva mai mică la aceste persoane.

Testarea HPV în Laboratorul SANTOMAR OncoDiagnostic

Testul molecular "Seeplex HPV 4A ACE Screening" de la firma SEEGENE este un test acreditat IVD/CE care aparţine noii generaţii de teste HPV care detectează prezenţa ADN-ului HPV de risc crescut, dar oferă în plus şi o genotipare parţială, detectând şi diferenţiind HPV 16 faţă de HPV 18, concomitent cu detecţia altor 16 genotipuri de HPV de risc crescut (26, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82), fără a identifica genotipul lor specific. În plus, acest test este capabil să identifice şi două dintre cele mai frecvente tulpini de HPV de risc scăzut care produc papiloame genitale (HPV 6 şi 11).

Tehnica efectuarii citoblocului se realizeaza prin includerea materialului celular intr-un bloc de parafina unde citoblocul ofera avantajul unor sectiuni histologice multiple cu posibilitatea efectuarii de coloratii speciale sau de teste imunohistochimice complementare.

Aceste coloratii au devenit indispensabile in unele patologii (ex. cancerul pulmonar, cancerul mamar) avand atat rol diagnostic, cat si unul prognostic.

Se pot astfel examina materiale prelevate prin punctie aspirativa cu ac fin (FNA) din leziuni mamare, pulmonare, pancreatice, nodul solid, etc., sau prin lavaj bronsic, sputa, lichid pleural, lichid peritoneal, LCR, urina si altele.

Tehnica este urmatoarea: din proba citologica trimisa intr-un recipient cu un lichid special de transport se iau 1-2 ml care se centrifugheaza. Depozitul celular rezultat se include intr-un gel special care dupa intarire se proceseaza automat, intocmai ca o biopsie obisnuita. Blocul rezultat se sectioneaza si coloreaza dupa tehnica histopatologica de rutina. Rezultatele obtinute sunt spectaculoase, cu conditia recoltarii unei cantitati suficiente de material citologic de catre colegii si colaboratorii nostrii, medicii clinicieni.